finistere.se

boktips

Priset på vatten i Finistère

Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten
Priset på vatten i Finistère av Bodil Malmsten. Finns att köpa på Adlibris där bilden är lånad.

En av de bästa böckerna jag läst är Priset på vatten av Finistère av Bodil Malmsten. Jag minst inte när jag köpte den. Jag minns inte heller var eller varför. Det kan ha varit för omslagets skull. Det är dramatiskt mattsvart med en vit blomma på (det kan vara en pion, men jag är inte säker).

I år är det nio år sedan jag senast läste boken. Jag har läst den två gånger, men senast var 2007. Den här boken tål att läsas fler gånger så någon gång kommer jag att återvända till den på samma sätt som man återkommer till en bra film.

Eftersom det var ett tag sen jag läste boken så har jag den inte i färskt minne. Men för mig är det inte själva handlingen i sig som är det stora med boken utan språket, formuleringarna och berättandet.

Den här boken är en stark kontrast till de spännande deckare och relationsdramer som vanligtvis toppar bästsäljarlistorna. Den handlar om Bodil Malmstens egen flytt till Finistère och allt vad det innebär att slå rot i ett annat land. Den handlar om att försöka anlägga en trädgård, om att lämna ett annat land bakom sig och om vänskap.

Jag har samlat många värdefulla citat ur den här boken. Korta meningar som i sig målar lika många känslor som en del författare behöver en hel bok för att få fram.

Jag tänkte dela med mig av några av citaten någon dag. Tyvärr kan jag inte just nu då jag glömt anteckningsboken jag skrivit upp dem i hos en vän, men jag lovar att återkomma med dem i ett senare inlägg!

Som ni säkert förstått vid det här laget så rekommenderar jag verkligen Priset på vatten i Finistère. Boken har också fått fina recensioner i tidningarna. Tycker du boken verkar intressant så finns den att beställa hos Adlibris som pocket för 50 kr.

Sedan den gavs ut 2001 har det även kommit en uppföljare, “Sista boken från Finistère”.