finistere.se

musik

Blues för Bodil Malmsten

Förra inlägget ägnade jag ju åt att Bob Dylan får årets nobelpris i litteratur. En riktig storskräll. Att en musiker får nobelpriset i litteratur händer verkligen inte ofta! Något som inte heller händer så ofta är att en författare får en låt tillägnad sig, men just detta har Bodil Malmsten fått.

Låten heter Blues för Bodil Malmsten som släpptes på Eldkvarns platta Svart Blogg 2007. Plura Jonsson, bandets sångare, har skrivit låten som handlar om vänskapen med Bodil, om att åldras, om minnen och om de nära vi delar vår tid med.

Utifrån låttexten får jag intrycket att Plura och Bodil glidit ifrån varandra när låten skrevs eftersom den är skriven i imperfekt. Om det är rätt eller inte har jag ingen aning om, inte heller vet jag hur deras relation utvecklade sig efter att låten släpptes. Jag vet däremot att Bodil Malmsten i sin tur skrivit en dikt till Plura som finns publicerad i loggboken “Kom och hälsa på mig om tusen år”. Loggboken kom ut 2007 och jag undrar förstås vilken som kom ut först, dikten eller låten.

Bodil Malmströms dikt till Plura heter “Till Plura Jonsson på en födelsedag”. Precis som låten tycker jag den är jättefin och de lyckas båda förmedla känslan av äkta vänskap på sitt eget sätt.

Det är inte heller bara jag som uppskattar Blues för Bodil Malmsten. Den finns på topplistan hos många Eldkvarn-fans och den har också fått bra kritik av recensenterna.

Här är några rader ur låten som jag gillar extra mycket:

“Hon kanske är som jag
Man har alla och inga vänner
Men hon hade alltid ett gott ord
Om vad som kom ur mina händer” Ur Blues för Bodil Malmsten av Plura Jonsson.

Ur Malmströms dikt till Plura har jag speciellt fastnat för dessa ord:

“Du har överlevt för att berätta om det öde landet. Gör det, besjung och bespotta. Håll på” Ur Bodil Malmstens dikt “Till Plura Johnsson på en födelsedag”

Precis som alltid i Malmstens texter är innehållet även i denna dikt komplext. I födelsedagshälsningen till Plura ryms vitt skilda ämnen som vänskap, klass, uppmuntran, livet och ojämlikhet mellan könen.

Är du ett fan av Bodil Malmsten tycker jag du bör läsa hennes dikt till Plura och lyssna på Eldkvarns låt!

Inledningsvis så skrev jag ju att det inte var alltför vanligt att det skrivs låtar om författare. Det finns dock en del låtar och här kommer några kända exempel!

  • Sylvia Plath – Ryan Adams sjunger om hur ett liv med någon som Sylvia Plath skulle kunna te sig.
  • Graham Greene – John Cale
  • Hemingway’s whiskey – Kenny Chesney
  • Edgar Allan Poe – Lou Reed

Detta var några exempel på låtar om författare. Det finns fler, men jag kan inte ta upp alla. Om du som läsare har något exempel på svenska artister som sjunger om någon författare så tipsa gärna!

Nu ska jag lyssna på ett gammalt sommarprat med Bodil Malmsten. Tror det spelades in någon gång på 90-talet och jag har inte lyssnat på det tidigare men blev tipsad av en bekant som också gillar Bodil Malmstens böcker. Som tur är har ju SR utökat sitt onlinearkiv med många gamla sommarprogram och Bodil Malmstens fanns med bland dem. Kanske är någon av er också intresserad!

Jag kan också tipsa om en bra sajt för er som är intresserade av att hålla reda på sånt som rör privatekonomi, sidan heter alltomspara.se och där finns alltifrån nyheter till spartips och artiklar med fakta och råd. Men mer om ekonomi kommer säkert i ett senare inlägg. Bodil Malmsten berörde ju ämnen som klass och samhälle. Inte minst Försäkringskassan som var föremål för hennes vassa penna inte bara en utan flera gånger.