finistere.se

radio

Sommar med Bodil Malmsten

sommarpratFör er som inte redan visste det så har Bodil Malmsten sommarpratat minst tre gånger. Det är i alla fall så många sommaprogram jag hittat i SR:s onlinearkiv. Sen har hon även vinterpratat en gång också.

Det äldsta programmet jag hittade var från 1984, ett program jag blev tipsad om av en bekant som också uppskattar Bodil Malmstens böcker. Som tur var fanns detta sommarprogram upplagt på SR:s webbplats så att jag kunde lyssna. Jag måste säga att jag blev ganska förvånad av innehållet som till mesta delen bestod av musik, humorsketcher och dikter.

Istället för att använda musik som avbrott i berättandet så blev berättandet ett avbrott bland musiken. Mellan låtar, dikter och sketcher flikade hon själv in några väl valda rader. När hon inledde programmet med att berätta att hon inte var glad och inte skulle säga så mycket i sitt sommarprat så hade jag väntat mig något helt annat än det som komma skulle. Men efter ett tag med låt efter låt och sketch på sketch så insåg jag att det var så hennes program skulle fortsätta.

Till min förvåning så uppskattade jag det faktiskt. Det var skönt att bara få dela en stund kring musik, humor, dikter och några rader här och där. Och när programmet var över så insåg jag att hon sagt väldigt mycket under programmet med de få ord hon ändå sa.

Två av dikterna i programmet var skrivna av Stig Dagerman och Karin Boye, två av mina favoritpoeter. Dikterna var en Dagsedel av Dagerman, ni vet den där dikten om att man ibland kan låtsas att världen är en bättre plats där ingen skjuts för fyra dollars skull, och I rörelse av Karin Boye.

Bodil Malmsten hade hittat en gammal inspelning där Karin Boye själv läser sin dikt. Det var kul att höra, hade aldrig hört hennes röst förut. Hittade två andra inspelade dikter med Boye på sajten karinboye.se. Där kunde man lyssna på “Ja visst gör det ont” och “Önskan”. Förutom att läsa och lyssna på dikter kunde man även se ett urval av akvareller som Karin Boye målat. Det är en mycket intressant webbsida för den som är intresserad av Boye och jag kan varmt rekommendera den .

Förutom Boye och Dagerman så spelade Bodil Malmsten även en del musik och sketcher som jag nämnde här ovan. Bland sketcherna hördes “Bunta ihop dom” och “Eländes elände” med Lars Ekborg och musiken var en bred mix mellan progg, rock, jazz och klassiskt.

Som sagt, det var ett överraskande sommarprat mycket olikt de sommarprogram jag är van att höra på. Nu ska jag lyssna vidare och se hur hennes andra sommarprogram har varit. Tror det blir perfekt att lyssna på i bilen när jag ska köra ända ner till Öland för att hälsa på några vänner. Hoppas bara bilskrället håller fram och tillbaka. Den knakar och klonkar oroväckande emellanåt. Funderar på att skaffa ny bil, men det är dyrt. Ännu dyrare om man måste låna pengar och betala ränta. Har kollat på en sida om billån för att försöka få ett hum om vad det skulle kosta att köpa ny bil, och inte blev jag gladare för det. Det är bara att hålla tummarna för att bilen håller ihop och att en lottovinst landar framför fötterna!

Jag återkommer med några ord när jag lyssnat på nästa program. Tror inte  jag hört det förut heller. Så det ska bli spännande att lyssna på. Jag lovar att även uppdatera om jag skulle vinna på lotto och köpa ny bil!

Ha det bra allesammans!