finistere.se

radio

Sommarprat från 2002 med Bodil

hörlurarBilen skötte sig exemplariskt under resan till Öland så jag kunde i lugn och ro lyssna på mitt sommarprogram med Bodil Malmsten som jag planerat. Men jag måste bekänna att jag var rätt orolig inför resan och valde att teckna en extraförsäkring på bilen så att jag skulle få bärgning och hyrbil om något skulle hända!

Men det är nog dags att inse att jag måste skaffa ny bil snart innan den här har gett upp. Får köpa en begagnad, även om det är riskabelt. Får försöka följa alla råd som finns kring begagnatköp och hoppas på det bästa!

Men nog om bilbekymmer och över till sommarpratet! Denna gång var programmet från 2002 och hon inledde med att berätta att det var hennes 10:e sommarprogram. Jag var alltså helt fel ute när jag trodde hon gjort tre sommarprogram. Det första gjorde hon i alla fall 1980 och under 80-talet hann hon göra hela sju sommarprat. Tyvärr kan jag bara hitta programmet från 1984 på SR:s webbsajt.

Bodil Malmsten var även sommarvärd i P1 åren 1990, 1993, 2002 och 2009, så totalt blev det 11 sommarprat för hennes del plus ett vinterprat 2012.

Hennes karriär som sommarpratare fick dock en skakig början. Det allra första programmet hon gjorde 1980 fälldes av granskningsnämnden på grund av att hon kritiserat en organisation som heter/hette “Rätten till vår död”. Jag hittar tyvärr ingen mer information om saken än så. Det hade varit intressant att veta exakt vad hon sa som gjorde att granskningsnämnden fällde programmet. Om någon av er vet mer så skriv och berätta!

Nu till sommarprogrammet från 2002. Till skillnad från sommarprogrammet från 1984 så innehöll det här programmet betydligt mer prat från Bodil Malmstens sida. Jag hade inte hört programmet förut men hon bjöd på en del fina rader ur min favoritbok “Priset på vatten i Finistère”. Ett av mina favoritcitat kom med i programmet: “Det finns ingen slump för en erfaren kvinna”.

Hon berättade också om prestationskampen hon känt inför alla de sommarprogram hon behövt skriva och inför uppkörningarna när hon skulle ta körkort. I programmet pratar hon också om ondska, om att den bor i oss alla.

I övrigt citerade hon också en hel del andra författare, bland annat Michel de Montaigne. Marcel Proust tog hon också upp i programmet.

Efter att ha lyssnat på två av hennes sommarprogram slås jag av hur mycket Bodil Malmsten måste ha läst och hur generöst hon delade med sig av sina favoritförfattare, favoritrader och böcker. Med tanke på hur produktiv hon varit är det imponerande hur hon hunnit med allt.

Hon verkar dessutom vara en flitig musiklyssnare då hennes låtlista även denna gång innehöll en väldig blandning av musikgenrer. Här är några exempel på låtar:

Bob Dylan – Political World
La Revancha del Tango – Gotan Project
Bénabar – Bon Anniversaire
Bach

Det ska bli spännande att lyssna på de två sista programmen som finns upplagda hos SR. Tror nästa program spelades in 2009 och då hade hon om jag förstått saken rätt flyttat från Finistère till en annan fransk ort/stad så det ska bli spännande att höra om hon tar upp något om det i programmet.

Jag upptäckte ju Bodil Malmsten sent så jag håller fortfarande på att lära mig mer om hennes böcker, dikter och karriär. Det är dessutom väldigt kul eftersom jag hittar ny och oväntad information om Bodil Malmsten varje gång jag söker efter något. Visste ni till exempel att hon är hedersdoktor vid Mittuniversitetet? Den utnämningen fick hon 2006 av den humanvetenskapliga fakulteten vid universitetet.

Jag avslutar dagens inlägg med ett citat från Michel de Montaigne, författaren och filosofen som Bodil Malmsten pratade om i sitt sommarprogram. Tror inte det här citatet kom upp dock:

“Den som fruktar lidandet, lider redan av det han fruktar” Citat av Michel de Montaigne.