finistere.se

Övrigt radio

Sommarpratet från år 2009

Anteckningar från kriget
Bodil Malmsten rekommenderar Anteckningar från kriget av Marguerite Duras. Finns att köpa hos Adlibris.

Förlåt om jag är tjatig som bara skriver om sommarpraten med Bodil Malmsten. Men jag måste bara berätta om programmet från 2009 som jag nu lyssnat på.

I detta program pratar Malmsten mer än i de tidigare två sommarprogrammen. Hon rör sig mellan det stora och det lilla, från finanskris till ångestkris, från barndomsminnen till psykvården. Som den skickliga berättare och författare hon är väver hon samman allt, dåtid och nutid, det stora och det lilla.

I det här programmet kommer hennes speciella talang för att fånga samhällsfenomen och skeenden till uttryck. Precis som i de andra programmen citerar hon mycket. Denna gång från låttexter, böcker, Churchill och dikter. I det här programmet får Bob Dylan ovanligt mycket plats. Hon spelar flera av hans låtar och pratar även om honom. Undrar vad hon skulle tyckt om att han fick nobels litteraturpris i år?

Precis som jag hade hoppats berättar Bodil om att hon flyttat från Finistère till en annan fransk stad. Hon berättade att hon inte trivdes i den nya staden men att finanskrisen gjorde det svårt att sälja lägenheten. Hon måste till slut ha lyckats eftersom vi vet att hon så småningom flyttade tillbaka till Sverige.

Även i detta sommarprogram berättar hon om den prestationsångest hon känt inför att göra sommarprogrammet. Det hade varit intressant att få veta mer om denna prestationsångest. Vad den handlar om. Ifall rädslan gäller att det inte ska bli tillräckligt bra, att inte ha något att prata om eller om det är själva tidsbegränsningen som är problemet. Hon berättade dock att låtvalet var en av orsakerna till ångesten. Det kan jag mycket väl förstå med tanke på hur mycket musik hon verkat lyssna på så hade hon nog många favoriter hon hade velat spela.

Man fick också veta att hon inte gillar att ta betalt för jobb hon gjort. Att hon inte tycker det hon gjort är tillräckligt bra.

Förutom sommarpratet har jag också tittat på ett tv-klipp där Bodil Malmsten tipsar om böcker hon gillar. Jag tänkte att ni kanske var intresserade så här kommer några av hennes boktips:

Roberto Bolano – De vilda detektiverna
Joy Nicholson – Klanerna i Palos Verdes
Marguerite Duras – Anteckningar från kriget

Vill ni veta vilka andra böcker hon tipsade om så kolla efter Bodil Malmsten på youtube när hon gästar Nyhetsmorgon i TV4. I TV-programmet visade hon upp en specialutgåva av Marguerite Duras bok “Anteckningar från kriget”. Boken var inbunden och förpackad i en liten tygpåse.

Jag gillar när man experimenterar och förpackar böcker på annorlunda sätt. Jag har till exempel böcker med sammetsomslag eller böcker som är pyttesmå och ryms i en jackficka. I framtiden vill jag se fler personliga och annorlunda böcker ute i bokhandlarna.

Malmsten har ju själv gett ut lite mer personligt förpackade böcker. Ta till exempel boken “Kom och hälsa på mig om tusen år” som har omslag och sidor med rundade hörn, ett resårband som håller ihop boken och ett insytt bokmärke.

Detta var sista inlägget om Bodil Malmstens sommarprat. Nu har jag inga fler att lyssna på. Däremot kommer ett inlägg om hennes vinterprat från 2012! Hoppas ni inte tröttnat.

Vill också passa på och berätta om en fruktansvärd artikel jag läste i dag på Aftonbladet. Den handlade om ett stackars äldre par som lurats att investera lånade pengar i en fond. Tanken var att avkastningen från fonden skulle dryga ut pensionen, men det hela slutade med med miljonskulder. Enligt artikeln verkar det dessutom som om företaget satt i system att sälja in denna typ av ekonomiska upplägg till äldre personer. Högst omoraliskt och jag hoppas det blir ett stopp.

Att värja sig mot bedrägliga försäljare är svårt, ännu svårare om man är gammal och börjar bli dement. Det man dock kan göra är att inte nappa på erbjudanden och ekonomiska upplägg direkt utan läsa på först. Vill du till exempel veta mer om lån kan du titta på alltomprivatlan.se för att få mer information om vad du ska tänka på innan du tar ett lån. På Internet finns många olika sidor där du kan hitta bra råd och fakta rörande privatekonomi. Du kan också vända dig till konsumentvägledaren i din kommun ifall du är fundersam över något.