finistere.se

radio

Vinter 2012 med Bodil Malmsten

2012 vinterpratade Bodil Malmsten i programmet Vinter i P1. Vinter i P1 är en variant av sommar i P1, men på vintern istället. SR har på senare år börjat fråga vilken person lyssnarna vill ha som sommar- eller vintervärd. 2012 blev Bodil Malmsten lyssnarnas val av vintervärd. Ett mycket bra val enligt mig. Själv tyckte Bodil Malmsten också att det var ett bra val tills hon än en gång drabbades av prestationsångest.

Prestationsångesten går som en röd tråd genom Bodil Malmstens sommar- och vinterprat där hon berättar om hur ångesten kommer när hon ska skriva sina program.

En annan röd tråd är de samhällskritiska och samhällsskildrande inslagen. Denna gång var det finansbranschen, riskkapitalister och vinster i äldrevården som främst var föremål för hennes kritiska analys. Som vanligt pendlade hon elegant mellan ämnen och vävde ihop berättelsens olika delar till en bra helhet.

I detta program var hon även än mer personlig än tidigare och berättade om sorg och om en bok hon hade skrivit på i flera år utan att bli nöjd. Det var en roman, en roman jag aldrig tror hon blev klar med för jag kan inte hitta att hon publicerat någon sådan sedan 2012.

Kanske är sorgen hon berättar om i programmet den sorg som senare mynnade ut i diktsamlingen “Det här är hjärtat” som släpptes förra året. Jag tycker mig känna igen vissa formuleringar från programmet och från boken.

I vinterpratet 2012 citerade Bodil Malmsten som vanligt andra, bland annat Vacslav Havel, Charles Bukowski och Ryszard Kapuściński. Hon manade även till eftertänksamhet och att ta vara på det nya året.

Nu har jag lyssnat igenom alla sommar- och vinterprogram med Bodil Malmsten som finns upplagda hos SR. Det känns tomt. Jag gillade att lyssna på hennes program, hennes kritiska analyser, humoristiska formuleringar och underbara språk. Kanske lägger SR upp fler av hennes sommarprogram framöver. Jag får hoppas på det.

Tills dess får jag dammsuga Sveriges Radios onlinearkiv och se om de har några andra program med Malmsten. Jag har skummat igenom lite och än så länge har jag bara hittat några program där hon själv läser några av sina dikter, tyvärr har alla dessa klipp varit borttagna på grund av upphovsrätten. Men jag får leta vidare.

På youtube finns faktiskt flera filmklipp med den omtyckta författaren och poeten. Bland annat ett långt klipp från när hon intervjuas på scen om sin bok “Såhär gör jag”. En bok om att skriva, om processen. En mycket intressant bok och ett mycket intressant program för den som vill veta mer om skapandeprocessen och författarskapet. Men jag återkommer till boken i ett annat inlägg. Så länge kan du kolla in intervjun här:

Nu ska jag läsa. Har börjat läsa om boken “För att lämna meddelande, Tryck stjärna” från 2005. Den är fortfarande, om inte än mer aktuell nu än då den gavs ut med tanke på hur samhället sviker de svaga på punkt efter punkt.