finistere.se

dikter musik

Ett bloss för moster Lillie

Visste du att texten till låten “Ett bloss för moster Lillie” med Lena Nyman har skrivits av Bodil Malmsten? Om inte så vet du det nu 🙂 Har du inte hört låten tycker jag du absolut bör göra det nu! Här är ett youtubeklipp där du kan lyssna på sången och läsa texten.

“Ett bloss for moster Lillie” är egentligen en dikt av Malmsten från 1987. Den är en av de mest omtyckta Malmstenska dikterna och 1997 blev den tonsatt av rockpoeten Staffan Hellstrand och inspelad med Lena Nyman. Redan innan man vet att det är Staffan Hellstrand som stått för musiken till låten så kan man ana hans medverkan. Jag kan inte förklara varför. Man bara känner det och det passar perfekt ihop med texten om den levnadsglada och rebelliska moster Lillie vars rockdrömmar och eviga ungdom endast döden kunde rå på.

Låttexten är en lite omarbetad version av originaldikten som jag, precis som så många andra, håller som en av mina personliga favoriter till skillnad från Bodil Malmsten. Hon var inte så förtjust i verket om jag förstått saken rätt. Men jag tycker som sagt om den väldigt mycket och jag uppskattar även om låten och blir lika känslomässigt berörd varje gång jag lyssnar till den.

Här kommer några textrader ur dikten:

“Hon gick bort i vingliga klackar
i slippriga uppförsbackar
Hon sa hon var fyrtitvå,
sånt ändrar man inte på
så fimpa på hennes årtal
låt Waits hålla hennes bårtal”

Ur Ett bloss för moster Lillie av Bodil Malmsten

Alla känner vi säkert någon Lillie och kan identifiera oss med kvinnan som porträtteras så naket, men ömsint i dikten. Det är också en dikt om död, om sorg och att leva vidare. Att leva med minnena av de som inte längre finns och att komma ihåg att livet är ändligt. Att inspireras av de goda sidorna hos de vi har nära och att man inte måste växa upp och leva enligt någon norm.

“Så ta ett bloss för moster Lillie
ett djupt bloss – ett fullt glas rött
Och skåla för Lucky Lillie
som gått nånstans och dött”

Av Bodil Malmsten ur dikten Ett bloss för moster Lillie

Det finns så mycket man skulle kunna säga om dikten, men jag har inte de rätta orden. Vill du läsa mer om verket föreslår jag istället att du googlar och läser vad proffsen skrivit 🙂

Jag hoppas att låten en dag kan bli en hit likt Olle Ljungströms Jag och min far blev när Magnus Uggla framförde sin tolkning av låten i TV-programmet Så mycket bättre. Ett bloss för moster Lillie tror och hoppas jag skulle bli minst lika omtyckt om någon artist plockade fram låten och gjorde en bra cover. Men vi får se hur det blir med den saken. Du som läsare kan i alla fall hjälpa till och sprida låttipset vidare till dina nära och kära! Kanske uppskattar någon av dem låten?