finistere.se

musik

Bodil Malmsten rappar

musikNu sitter jag här framför datorn igen och försöker hitta mer info om Bodil Malmsten. Så plötsligt dyker det upp en raplåt med henne och Eva Dahlgren som jag aldrig hört förut eller ens visste fanns. Så Bodil Malmsten har alltså blivit omsjungen i en låt (Blues för Bodil Malmsten), fått en av sina dikter tonsatta (Ett bloss för moster Lillie) och dessutom medverkat i en raplåt.

Låten är tolkning av Evert Taubes dikt Muren och böckerna från 1958 som han själv rappade/läste in 1960. Som den samhällskritiker Bodil Malmsten är så känns det förstås självklart att hon rappar den här låten. Hon gör det också bra! Lyssna själva på youtube.

Muren och böckerna handlar om den kinesiska kejsaren Chi Huang Ti som började bygget av kinesiska muren, brände böcker och lät bygga terrakottaarmén som han tog med sig i graven. En despotisk kejsare som även uträttade en del gott för landet, men som är mest känd för sina grymheter. På sin webbsida skrev Malmsten själv att kejsaren kunde bytas ut mot makthavarna i dag och de nedskärningar de ägnar sig åt.

Den konstnärliga ådran går verkligen i den Malmstenska släkten. Bodils farfar var Carl Malmsten, möbeldesignern som står bakom den kända Malmsten-fåtöljen. Hennes systers son är musiker och med i rapgruppen Fattaru. Dottern Stefania Malmsten har gått på beckmans designhögskola och är verksam i tidningsbranschen.

Härnäst på min att-göra-lista står att läsa Malmstens sista dikt, “Det här är hjärtat”, som kom ut 2015. Jag har inte läst den ännu, men jag har sett att den fått riktigt bra recensioner och jag har även hört henne berätta om diktboken i intervjuer och läst korta utdrag ur den. På bodilmalmsten.se kan man läsa några stycken ur boken. Där kan man för övrigt även läsa små snuttar ur flera av hennes tidigare verk om man vill.