finistere.se

Uncategorized

Vila i frid, Bodil Malmsten

Ni som har följt mig här på bloggen nu ett tag kan inte ha missat min förkärlek till Bodil Malmsten. Jag tycker hon har skrivit så fantastiska verk i sitt liv, sådana som verkligen berör den som läser, och som gör skillnad. Jag har nog hunnit ta mig igenom det allra mesta som hon har skrivit, allt från poesi till hela romaner, och är så ledsen över att det aldrig kommer finnas nya verk att läsa.

För er som inte vet, så gick Bodil Malmsten tyvärr bort för ett år sedan. Hon blev 71 år gammal, och gick bort efter att ha brottats med cancer i ungefär ett år. När jag fick reda på det blev jag väldigt ledsen, nästan så att jag kände mig lite fånig. Jag hade ju aldrig ens träffat människan. Men även om jag aldrig hade äran att träffa Bodil i verkliga livet, så känns det lite som att jag ändå fick träffa henne – genom de otaliga verk jag läst.

Under hennes sista tid följde jag henne bland annat på twitter, där hon skrev mängder av kloka och viktiga saker. Jag hittade också en lång intervju med henne i Dagens Nyheter, där hon bland annat pratade om döden.

“Det är väl ointagligt. Ingen vet vad som sker efter det där sista andetaget. Inte den som tar det, inte den som står bredvid. Det är den stora hemligheten. Men mig skrämmer inte den stora hemligheten alls, jag tycker att den är en trygghet. När det gäller mig själv. De jag älskar däremot, mina vänner och släktingar, de får inte dö! Det är liksom bara uteslutet”, sa hon då. Jag tycker det märks, bara på det lilla citatet, att hon verkligen hade en sann författarsjäl. Att hon kunde prata om något så hemskt som döden, men ändå få det att låta så.. fint? Jag vet inte vad man ska kalla det, men det är säkert att säga att Bodil Malmsten definitivt hade en otrolig känsla för stil i allt hon gjorde.

Men även om Bodil inte finns längre, så kommer hon alltid leva kvar genom sina trettiotal böcker, och sin poesi. Alla hennes verk kommer alltid ligga mig väldigt varmt om hjärtat, och jag är så tacksam för allt jag har lärt mig- och har fått uppleva genom Bodil Malmstens verk. Vila i frid.

Fantastiska Bodil Malmsten